Πώς αντιμετωπίζουμε έναν πνιγμό; Τι γίνεται σε μια αιμορραγία; Πώς γίνεται η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και πώς προχωράμε στη διαδικασία της ανάνηψης σε κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του;
Aπαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δίνουν μαθητές του 2ου Λυκείου Χανίων που παρακολούθησαν σεμινάρια πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό και από πιστοποιημένη καθηγήτρια τους, που αυτές τις ημέρες ενημέρωσαν όλους τους μαθητές του σχολείου τους!
Ενα τέτοιο σεμινάριο παρακολουθήσαμε και εμείς το μεσημέρι της Πέμπτης. Με απόλυτη σοβαρότητα οι μαθητές – διασώστες μιλούν για τον πνιγμό και τη μέθοδο Ηeimlich (κοιλιακές ωθήσεις), το πώς αντιμετωπίζεται μια αιμορραγία από ένα κόψιμο στο χέρι μέχρι το «τρέξιμο» του αίματος από τη μύτη και την αρτηριακή αιμορραγία, τι κάνουμε όταν κάποιος λιποθυμάει ή βρίσκεται σε κατάσταση μέθηςΤα ερωτήματα πέφτουν… βροχή, αφού οι συμμαθητές τους της Β΄Λυκείου θέλουν να μάθουν περισσότερα, ενώ πέρα από τις ομιλίες, οι «διασώστες» για κάθε πρώτη βοήθεια δείχνουν συγκεκριμένα παραδείγματα βοηθώντας τους να καταλάβουν καλύτερα.
Δείχνοντας την ανάνηψη, ο Ζοζέφ έχει «λιποθυμίσει» και η Φαίη τον βάζει στην κατάλληλη θέση, ενώ αργότερα θα δείξει πώς χρησιμοποιείς έναν επίδεσμο για να σταματήσεις μια μεγάλη αιμορραγία.
«Είχα κάνει εκπαίδευση ναυαγοσωστικής πισίνας και είχα μάθει αρκετά πράγματα, επομένως είχα ένα υπόβαθρο. Η καθηγήτρια μας, η κ. Ατσαλάκη που είναι πιστοποιημένη στις πρώτες βοήθειες μας έκανε πολλά σεμινάρια, παρακολουθήσαμε και ένα σεμινάριο του Ερυθρού Σταυρού και αυτές τις ημέρες ενημερώνουμε τους συμμαθητές μας» δηλώνει ο Νίκος Αγγελάκης.
Ο Ζοσέφ Στρομπά, που επίσης μιλάει με πολύ μεγάλη σιγουριά, μας αναφέρει πως όταν ξεκίνησε να μαθαίνει για τις Α΄ βοήθειες «πίστευα ότι ένας καφές μπορεί να βοηθήσει κάποιον που είναι μεθυσμένος, κάτι που τελικά δεν ισχύει».
«Δυστυχώς, στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει κάποια βασική εκπαίδευση στις Α΄ βοήθειες. Για αυτό είναι σπουδαίο αυτό που κάνει το σχολείο μας, γιατί δημιουργείται μια ομάδα μαθητών που γνωρίζει κάτι παραπάνω και ενημερώνει και τους υπόλοιπους» τονίζει η Φαίη Χατζηαντωνίου.
«Δεν είχα κάποια επαφή με τις πρώτες βοήθειες, μου το πρότεινε η κ. Ατσαλάκη που μας έκανε κάποια πρώτα σεμινάρια και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε και το σεμινάριο του Ερυθρού Σταυρού. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τεχνικές πρώτων βοηθειών» αναφέρει η Άννα Μαρία Μαρκαντωνάκη, ενώ η Μαριάννα Μανιουδάκη τονίζει πως «οι συμμαθητές μας παρακολούθησαν τα σενάρια με μεγάλο ενδιαφέρον, έγινε διάλογος, ερωτήσεις- απαντήσεις. Ήταν κάτι πολύ χρήσιμο».Τέλος, η Ηλιάνα Μήτση εξηγεί ότι «οι Α΄ βοήθειες μπορεί να μας χρειαστούν ανά πάσα στιγμή και έχοντας κάποιες βασικές γνώσεις μέχρι να έρθουν οι ειδικοί του 166 μπορεί να κάνουμε κάτι απλό βοηθώντας τον συνάνθρωπο μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα».Στόχος του σχολείου μέσα από τα σεμινάρια αυτά ήταν η δημιουργία μιας ομάδας Α΄Βοηθειών (3 από την Α΄Λυκείου, 3 από τη Β΄Λυκείου και 2 από τη Γ΄Λυκείου) που το επόμενο διάστημα θα κάνουν ενημέρωση και στους καθηγητές τους!
Στον παρακάτω σύνδεσμο το δημοσίευμα των Χ.Ν