Pages - Menu

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Δεκάλογος πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2022



Ενημέρωση από την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού(ΣΕΠ) της ΔΔΕ Χανίων 

 

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή με το email σας εδώ στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού(ΣΕΠ) της ΔΔΕ Χανίων https://syepkesychanion.blogspot.com/ ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα άρθρα και τα νέα σχετικά που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό: 

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών και αναμένοντας την ανακοίνωση των βαθμών των ειδικών μαθημάτων και την εγκύκλιο για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2022 για τα ΑΕΙ και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου 2022 για τα ΔΙΕΚ, το άγχος των μαθητών και των μαθητριών κορυφώνεται. Ακολουθούν μερικές επισημάνσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση του άγχους πριν τη διαδικασία της λήψης απόφασης και της υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου: 

Δεκάλογος πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2022 

  1.  Επιλέγω τα τμήματα των σχολών σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μου, αν μου αρέσουν τα μαθήματά τους ή ο επαγγελματικός τομέας που εκπροσωπούν. Επιλέγω με βάση τα δικά μου ενδιαφέροντα και τις δικές μου προσδοκίες, και όχι με βάση τις προσδοκίες άλλων (γονέων, εκπαιδευτικών, φίλων, κτλ)

  2.  Για να αποφασίσω τι θέλω να σπουδάσω, καθώς και τη σειρά που θα δηλώσω τις σχολές, μπαίνω στις ιστοσελίδες των τμημάτων των σχολών που με ενδιαφέρουν και βλέπω τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών με τα μαθήματα. Για να αποφασίσω ποιες δουλειές μπορώ να βρω όταν αποφοιτήσω από ένα τμήμα, ψάχνω να βρω τα επαγγελματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ή/και τις επαγγελματικές προοπτικές που έχει το συγκεκριμένο τμήμα.

  3. Δηλώνω όλα τα τμήματα που με ενδιαφέρουν με τη σειρά που με ενδιαφέρουν (δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τμημάτων που μπορείς να δηλώσεις φέτος το 2022) χωρίς να λαμβάνω υπόψη τις περυσινές βάσεις, γιατί, από εδώ και στο εξής, οι βάσεις θα είναι διαφορετικές κάθε χρόνο. (Σύμφωνα με το τωρινό και ισχύον σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ εξαρτώνται από: α) το τι βαθμούς γράφουν όλοι οι μαθητές/τριες πανελλαδικώς, β)τους συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος που είναι διαφορετικοί για κάθε σχολή, γ) την ΕΒΕ κάθε σχολής, δ) τις δηλώσεις των μαθητών στο μηχανογραφικό δελτίο ανά επιστημονικό πεδίο ή τομέα, οπότε κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα δηλώσουν πανελλαδικώς όλοι οι μαθητές/τριες.)

  4.  Ενημερώνομαι για τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε τμήματος, τα οποία είναι διαφορετικά από τις επαγγελματικές προοπτικές και τις επαγγελματικές δυνατότητες/προοπτικές των αποφοίτων ενός τμήματος. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα βάση ενός συγκεκριμένου νόμου. Αναζητώ το νόμο στην ιστοσελίδα του τμήματος ή επικοινωνώ με το τμήμα.

  5.  Δεν αποφασίζω να δηλώσω μία σχολή μόνο από το όνομα της ή γιατί κάποιος μου έδωσε μία πληροφορία ή διάβασα κάτι στο διαδίκτυο. Η πιο σίγουρη έγκυρη πηγή είναι η ιστοσελίδα του τμήματος, οπότε ψάχνω στην ιστοσελίδα και αν δεν βρω αυτό που ψάχνω, παίρνω τηλέφωνο στη γραμματεία του τμήματος και ενημερώνομαι. (Προσοχή: ορισμένες σχολές μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα ή να μην είναι αντίστοιχα για μετεγγραφή ή να δίνουν άλλο πτυχίο ή ειδίκευση από αυτό που «φαίνεται» από το γενικό τίτλο της σχολής/του τμήματος)

  6.  Λαμβάνω υπόψη τις αντιστοιχίες για τις μετεγγραφές μεταξύ των τμημάτων/σχολών. Βλέπω εδώ τις αντιστοιχίες (Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο, από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ανακοινώνεται η νέα εγκύκλιος για τις μετεγγραφές των φοιτητών. Χρειάζεται να εγγραφεί κάποιος σε μία σχολή για να έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση για μετεγγραφή. Δείτε εδώ την περυσινή εγκύκλιο με περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες των μετεγγραφών)
     
  7.  Δεν επιλέγω μια σχολή με απευθείας εξειδίκευση, εάν δεν είμαι σίγουρος/η για αυτή την ειδίκευση/κατεύθυνση, αλλά αντίθετα επιλέγω μια σχολή που θα μου δώσει πιο γενικές γνώσεις στον τομέα αυτό, και να μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξω αυτή την εξειδίκευση αργότερα.

  8. Επιπλέον, εάν ακόμη δεν μπορώ να αποφασίσω, τότε αναζητώ πρόσθετες πληροφορίες για : τα εργαστήρια, τις κατευθύνσεις / εξειδικεύσεις που υπάρχουν, τα προγράμματα Erasmus, τις μεταπτυχιακές σπουδές και τα διδακτορικά, την πόλη, κτλ. κάθε σχολής/τμήματος. Βάζω δηλαδή περισσότερα κριτήρια για να με βοηθήσουν στην τελική απόφασή μου.

  9.  Δεν ξεχνώ να συμπληρώσω και το μηχανογραφικό για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου που είναι προαιρετικό και δωρεάν για τους Ελλαδίτες φοιτητές( αν φυσικά υπάρχουν σχολές που με ενδιαφέρουν). Για το μηχανογραφικό για τις σχολές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου πρέπει να κάνει αίτηση στην 1η κατανομή(θα πρέπει να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά την αίτηση εισδοχής από τις 15 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022). Δείτε εδώ τα προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό πεδίο. Εάν είσαι απόφοιτος από ΕΠΑΛ, μπορείς να κάνεις αίτηση εισδοχής μόνο αν έχεις δώσει και Πανελλήνιες εξετάσεις του ΓΕΛ. Υπάρχει και 2ηκατανομή, αρκεί κάποιος να έχει δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2022, 2021 ή 2020. Για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ισχύουν άλλα κριτήρια εισαγωγής. Δείτε σχετικά εδώ

 Τέλος, κάνω και το Παράλληλο Μηχανογραφικό(Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ όλης τις χώρας στις ειδικότητες που με ενδιαφέρουν, είτε έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις, είτε όχι, από ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Έχω στο μυαλό μου ότι μετά από 2 έτη σπουδών σε ένα Δ.ΙΕΚ και αφού περάσω με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης επιπέδου 5 του ΕΟΠΠΕΠ στην ειδικότητα ΔΙΕΚ που θα κάνω, θα έχω τη δυνατότητα να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις σε κάποιο ανάλογο πανεπιστημιακό τμήμα. Αν περάσω και σε ένα τμήμα Πανεπιστημίου και στην ειδικότητα ενός Δ.ΙΕΚ και στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, τότε χρειάζεται να αποφασίσω που θα εγγραφώ (μπορείς να εγγραφείς μόνο σε ένα από τα τρία). Εάν είσαι απόφοιτος Γ΄ ΕΠΑΛ, μπορείς να κάνεις το Π.Μ.Δ. και σε άλλη ειδικότητα από την ειδικότητα που έχεις ήδη αποκτήσεις σαν απόφοιτος της Γ΄τάξης(υπάρχει βέβαια πάντα και η δυνατότητα να αποφασίσεις να κάνεις την Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ στην ειδικότητα που αποφοίτησες, που μετά από εξετάσεις σου δίνει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5). Επίσης, μπορείς να κάνεις μία ειδικότητα στις ΕΠΑΣ Δ.Υ.Π.Α. ( πρώην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ), που όμως δίνουν ένα απλό πτυχίο επιπέδου 3 χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.  

Η Υπεύθυνη ΣΕΠ Μαρία Καλφάκη Εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου