Pages - Menu

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, η επιστροφή!


Πηγή
 
Μετά και την επιτυχημένη διοργάνωση της δράσης το 2013-2014 κι έπειτα από θερμή υποδοχή και υποστήριξή της από την εκπαιδευτική κοινότητα από όλη τη χώρα, η Science View διοργανώνει το «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης» και τη σχολική χρονιά  2015-2016. Και αυτή τη χρονιά η δράση έχει την υποστήριξη του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης είναι ένας θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) και στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης στην οποία μετέχουν χώρες της Ευρώπης με συντονίστρια τη Γερμανία (Wissenschaft im Dialog). Μαθητές 15 έως 19 ετών θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών.

Η Ελλάδα συμμετείχε πρώτη φορά στη δράση αυτή το σχολικό έτος 2013-2014. Το πρώτο «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης»  πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014. Τον πρώτο χρόνο μετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία, κυρίως, της Αττικής.  Το κοινοβούλιο εξέλεξε πέντε μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας τον Ιούνιο του 2014 στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» στην Κοπεγχάγη. Το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του «Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης» παραδόθηκε στον Επίτροπο Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, μέσω online πλατφόρμας, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2015-2016 είναι «Το μέλλον του ανθρώπου». Σε αυτήν περιλαμβάνονται πέντε υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:


  • Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος
  • Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιόν τρόπο;
  • Βλαστικά κύτταρα – έχουν τη λύση για όλα;
  • Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος: η βελτιστοποίηση του ανθρώπου
  • Μίμηση της φύσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου