Pages - Menu

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων Γονέων, Ένωσης Γονέων, ΕΛΜΕ Χανίων - ΚΑΛΕΣΜΑ για 2/1/2024


  • Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 5ου Γυμνασίου - 1ου ΓΕΛ (Ν. Χώρα)
  • Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου - 2ου ΓΕΛ (Κοραή)
  • Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου - 4ου Γυμνασίου - 3ου ΓΕΛ (Κουμπές)
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου – 4ου ΓΕΛ (Αμπεριά)
  • Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δ. Χανίων
  • ΕΛΜΕ Χανίων
 
"Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Χανίων και αφορά την μετατροπή - κατάργηση κάποιου Γενικού Λυκείου και τη δημιουργία Πειραματικού Λυκείου στη θέση του.
 
Κι ενώ θεωρούσαμε ότι το θέμα έχει λήξει, όταν στο παρελθόν είχε γίνει και πάλι προσπάθεια κατάργησης του 1ου ΓΕΛ, όπου σύσσωμη η μαθητική κοινότητα είχε βροντοφωνάξει ότι δεν θα ανεχθούμε την κατάργηση του συγκεκριμένου Λυκείου αλλά και κανενός άλλου Λυκείου ως σχολείο της γειτονιάς. Κι ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για το χτίσιμο νέων σχολείων καθώς ο συνωστισμός στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου έχει φτάσει στο «δεν πάει άλλο», αντί γι’ αυτό έχουμε νέες προσπάθειες του Υπουργείου, που κατά τη συνήθη πρακτική του αφήνει να διαρρεύσουν πρώτα ως φήμες, για να επαναφέρει το θέμα της ίδρυσης Πειραματικού Λυκείου. Και πάλι όμως, όχι ως ένα νέο σχολείο, αλλά μετατρέποντας-καταργώντας ένα υφιστάμενο (από αυτά που δεν μας περισσεύουν), αυτή τη φορά το 2ο ΓΕΛ.
 
Η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν και σε αυτή την περίπτωση άμεση. Ενωμένοι σαν μια γροθιά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έδειξαν άριστα αντανακλαστικά, δεν έπεσαν στην παγίδα της εσωτερικής σύγκρουσης και κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας το αυτονόητο. Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία με συνθήκες αξιοπρεπείς, σε σχολεία που λειτουργούν απρόσκοπτα, με αίθουσες διδασκαλίας που δεν στοιβάζονται οι μαθητές, που λειτουργούν εργαστήρια, βιβλιοθήκες κλπ. Αυτό φυσικά διαγράφει από τη σκέψη την οποιαδήποτε κατάργηση σχολείου και επαναφέρει το θέμα δημιουργίας νέων.
 
Είναι αδιανόητο τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Πειραματικού Γυμνασίου, να μην υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου και σήμερα, στο παρά πέντε, οι αρμόδιοι φορείς να προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ολιγωρία καταφεύγοντας στην εύκολη λύση, να καταργήσουν δηλαδή ένα υφιστάμενο λύκειο της πόλης, της αντίστοιχης γειτονιάς, προκειμένου να στεγάσουν το Πειραματικό Λύκειο, διαταράσσοντας συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων.
 
Στα πλαίσια αυτά, σήμερα Παρασκευή 29/12/2023 έλαβε χώρα άλλη μια μαζική κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων που είχε συγκληθεί από Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων και την ΕΛΜΕ Χανίων.
 
Εκεί συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο ΔΔΕ όπου, για άλλη μια φορά, του εκφράσαμε τις θέσεις μας και την πλήρη αντίθεση μας απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης υφιστάμενης σχολικής μονάδας. Η σύμφωνη γνώμη και του ίδιου ήταν ότι το κτηριακό πρόβλημα στο Δήμο Χανίων είναι υπαρκτό, θα γίνει περισσότερο έντονο τα επόμενα χρόνια, ότι οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης σχολικής μονάδας είναι ανεδαφική και ότι η μόνη λειτουργικά αποδεκτή λύση είναι το χτίσιμο νέου σχολείου.
 
Ως εκπαιδευτική κοινότητα του ζητήσαμε να μεταφέρει στο νέο προϊστάμενο ΔΔΕ που πρόκειται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στις θέσεις μας και ότι αν δεν πάρει ξεκάθαρη θέση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μετά τις 8/1. Δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση την ανεπάρκεια σχεδιασμού, την έλλειψη συντονισμού και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων να την πληρώσουν τα παιδιά μας.
 
Μετά από ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων που παρευρίσκονταν στην κινητοποίηση, της Ένωσης Γονέων και των εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Τρίτη 2/1/2024 στον χώρο του 1ου ΓΕΛ (στην ΑΒΕΑ) στις 5μμ. Καλούμε στη σύσκεψη αυτή όλους τους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Χανίων, εκπαιδευτικούς, 15μελή μαθητικά συμβούλια, μαζικούς φορείς της πόλης, εκπροσώπους του Δήμου και της ΔΔΕ Χανίων, καθώς και τους βουλευτές Χανίων.
 
Εκεί θα αποφασίσουμε και για τη συνέχεια των δράσεων μας.
 
Να τους προλάβουμε πριν μας προλάβουν"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου